Modyfikacje chemiczne i enzymatyczne żywności
WYPOSAŻENIE
- Turbiscan LabCooler do opracowywania charakterystyk rzeczywistego stanu dyspersji tj. migracja cząstek, flokulacja, koalescencja, sedymentacja, śmietankowanie.
- Zetasizer Nano – ZS do pomiarów średniej wielkości cząstek, dystrybucji cząstek oraz potencjału zeta w układach dyspersyjnych. Pomiar prowadzony jest metodą dynamicznego rozpraszania światła (DLS).
- Stanowisko do przygotowywania i oceny nowych produktów spożywczych w skład którego wchodzą m.in.: mikroskop optyczny, wytrząsarki, homogenizator mechaniczny i ultradźwiękowy, suszarki, cieplarka, mieszadła magnetyczne.
- Pracownia badań sensorycznych wyposażona w kabiny testowe, wewnętrzną sieć komputerową z oprogramowaniem Anal-sens i zestawem do bezpośredniej prezentacji uzyskanych wyników spełniająca wymagania normy PN-EN-ISO 8589 „Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne dotyczące projektowania pracowni analizy sensorycznej”.
- Stanowisko do projektowania i wytwarzania proszków kosmetycznych – składające się m.in. z reometru proszkowego firmy Brookfield, z prasy hydraulicznej i tabletkarki typ PH 10 Urliński.
- Stanowisko do oznaczania potencjału drażniącego środków myjących, wyposażone w aparat do automatycznego oznaczania azotu (analizator Kjeltec 8400 (FOTO)), mineralizator Digestor 8 AR),
- Zestaw do oznaczania stabilności skoncentrowanych emulsji, zawiesin i pian w oparciu o aparat Turbiscan Lab Cooler
- Zestaw do oceny wpływu kosmetyków na kondycję skóry człowieka: stopień nawilżenia lub wysuszenia (Corneometer CM 825), pH (Skin-pH-Meter CM 905), stopień zaczerwienienia (Mexameter MX 18), poziom transepidermalnej utraty wody (Tewameter TM 300), elastyczność (Reviscometer RV 600), sprężystość (Cutometer MPA 580), głębokość zmarszczek (Skin-Visiometer SV).
OFERTA BADAWCZA
- Modyfikacje tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.
- Ocena stabilności i kontrola jakości nowych formuł emulsyjnych i dyspersyjnych.
- Badania konsumenckie w zakresie oceny sensorycznej oraz preferencji/akceptacji/ produktów spożywczych
- Doskonalenie jakości produktów/usług żywnościowych i nieżywnościowych z wykorzystaniem instrumentów zarządzania jakością/technik menedżerskich TQM i uwzględnieniem wymagań konsumentów oraz celów zrównoważonego rozwoju.
KONTAKT
prof. dr hab. inż. Małgorzata Kowalska
m.kowalska@uthrad.pl